4 Boyutlu Ultrason ( 4D USG )

Ultrason cihazları yüksek frekanstaki ( kulağımızla işitemediğimiz) ses dalgalarını prob yardımı ile dokulara iletir. Ses, belli bir ortamda yayılan ve insan kulağı tarafından algılanan frekans aralığındaki titreşimlerdir. İşitilebilen frekans düzeyinin üzerindeki her türlü ses, ultrasonik ses dalgası olarak tanımlanır. Ultrason, ilk olarak 1.Dünya savaşı sonlarında denizaltıların yerini tespit olarak kullanılmış olup, tıpta tanısal amaçlı 1943‘de beyin incelemelerinde kullanılmıştır. 1970 li yıllardan günümüze kadın hastalıkları ve doğum alanında kullanılmaktadır.

Ultrason,  cihazdan ses dalgalarının bir prop aracı ile dokulara iletilmesi ve dokulardan yansıyan ses dalgalarının ekranda görüntülenmesi esasıyla çalışır.

Bebeğin gelişiminin ultrasonda değerlendirilmesi bazı faktörlere bağlıdır.

Merkezimizde 4 Boyutlu Ultrason ile;

  • İncelemeyi yapan kişinin anatomik ve biyometrik incelemedeki bilgisi ve deneyimi
  • Bebeğin büyüklüğü
  • Bebeğin pozisyonu
  • Amnion sıvı miktarı
  • Gebenin yağ dokusu
  • Cihazın kalitesi

2 Boyutlu ultrason görüntülenmesinde, en ve uzunluk mevcut olup derinlik yoktur. Yıllarca kullandığımız geleneksel ultrasonlar 2 boyutludur.

3 Boyutlu ultrasonda en ve uzunluğa derinlik boyutu katılmış ancak 10-15 dakika gibi geç görüntüleme söz konusudur.

4 Boyutlu ultrason tamamen eş zamanlı olarak uzaysal görünümün ekrana yansımasını sağlayan en son teknolojik üründür. 3 boyutlu görüntünün aynı zamanda kaydedilebilir özelliği nedeniyle 4 boyutlu ultrason olarak adlandırılır. 4 boyut özelliği olan tüm cihazlarda bebeğin iki boyutlu görüntüleri ve ölçümleri yapılabilmektedir.

Özellikle gebelik takibinde kullandığımız ultrason cihazlarının 2 boyutlu bebeği görüntülemesi ve ölçümler, gebeliğin tüm haftalarında olmazsa olmaz muayenemizdir. 4D özelliği olan cihazların 2 boyutlu görüntüleme kalitesi, geleneksel 2 boyutlu cihazlara göre çok üstündür. Ayrıca 4 boyutlu ultrasonların renkli doppler özelliği de mevcuttur. İlk haftalarda bebeğin oluşumu, kalp atımı, bebeğin ölçümü, ileri haftalarda organ taramaları, fetal büyümenin ve tahmini ağırlığın tespiti 2 boyutlu ölçümlerle yapılır. Ancak fetal organ taramalarında 4D inceleme önemli bir yer tutar. Yarık damak, yarık dudak, yüz anomalileri, bebeğin sırtında ve karın duvarında olabilecek anomalilerin tespitinde yardımcıdır. 4D ultrasonda bebeğin hareketlerini izlemek, esnediğini, parmak emdiğini, ellerini, bacaklarını görmek, ileri haftalarda kime benzediğine dair gözlemleme, heyecanla bebeğini bekleyen çiftleri çok mutlu eder. Ayrıca görüntülerin kayıt altına alınması, evde yakınlarla izlemek oldukça keyiflidir.

Leave A Comment

X