Bağışıklık Sistemi ve Korona Virüsü

[vc_row][vc_column][vc_column_text]Bağışıklık sistemi, bir canlıdaki hastalıklara karşı koruma yapan, patojenleri ve tümör hücrelerini tanıyıp onları yok eden işleyişlerin toplamıdır. Sistem, vücuda giren veya vücutla temasta bulunan her yabancı maddeyi tarar ve onları, canlının sağlıklı vücut hücrelerinden ve dokularından ayırt eder. Vücutta belli aralıklarla ortaya çıkan anormal hücre ve molekülleri saptayıp bunlara yanıt vermek suretiyle kanser gibi hastalıkların gelişmesine engel olmak da bağışıklık sisteminin görevlerindendir.

Beslenmenin vücudun direncine ve mikroplara etki ettiğine dair birçok çalışma vardır. Fazla yorgunluk, travmalar, yanıklar gibi durumlar vücutta protein yıkımına ve böylece vücut direncinin azalmasına neden olur. Protein ve enerji bakımından yetersiz ve kötü beslenme durumlarında bağışıklık sisteminde görevli yapıların vücudumuzu savunma gücü zayıflar. Beslenme yetersizliği ve kötü beslenme özellikle çocuklukta hastalıklara yakalanmada ve ölümde büyük rol oynamaktadır. Eksik beslenme enfeksiyonlara ve bunların komplikasyonlarına zemin hazırlamaktadır. Oluşan enfeksiyon da beslenmeyi bozar ve bağışıklığı azaltabilir.

Dünyada yeni tip korona virüs tehlikesi günden güne artıyor, hastalık için korunma önlemlerine dikkat edilmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi çok önemlidir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column width=”1/2″][vc_single_image image=”7619″ img_size=”full”][/vc_column][vc_column width=”1/2″][vc_column_text]Beslenmenin vücudun direncine ve mikroplara etki ettiğine dair birçok çalışma vardır. Fazla yorgunluk, travmalar, yanıklar gibi durumlar vücutta protein yıkımına ve böylece vücut direncinin azalmasına neden olur. Protein ve enerji bakımından yetersiz ve kötü beslenme durumlarında bağışıklık sisteminde görevli yapıların vücudumuzu savunma gücü zayıflar. Beslenme yetersizliği ve kötü beslenme özellikle çocuklukta hastalıklara yakalanmada ve ölümde büyük rol oynamaktadır. Eksik beslenme enfeksiyonlara ve bunların komplikasyonlarına zemin hazırlamaktadır. Oluşan enfeksiyon da beslenmeyi bozar ve bağışıklığı azaltabilir.

Dünyada yeni tip korona virüs tehlikesi günden güne artıyor, hastalık için korunma önlemlerine dikkat edilmesinin yanı sıra bağışıklık sisteminin de güçlendirilmesi çok önemlidir.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

PEKİ KORONA VİRÜSÜNE KARŞI BAĞIŞIKLIK SİSTEMİMİZİ GÜÇLENDİRMEK İÇİN NELER YAPMALIYIZ?

Tabi ki öncelikle kişisel temizliğimize dikkat etmeliyiz. Ellerimizi en az 20 saniye sabun ile yıkamalıyız, günlük banyo temizliğine, kıyafetlerin günlük değişimine dikkat etmeliyiz.

Bunun dışında bağışıklığın güçlendirilmesinde beslenme çok önemlidir. Vitamin ve minerallerle bağışıklığımızı güçlü tutmalıyız.

Bağışıklık sistemimizin güçlenmesine yardım etmek için günlük beslenmemizde yeterli protein almaya, özellikle biyolojik değeri yüksek, süt, süt ürünleri, yumurta gibi, proteinleri tüketmeye dikkat etmeliyiz.

Serbest radikallere karşı ilk savunma hattımız olduğu düşünülen C ve E vitamini, beta-karoten içeren besinleri de sıkça tüketmeliyiz. Limon, portakal, mandalina, dolmalık biber, maydanoz, kivi ve greyfurt bol miktarda C vitamini; ayçiçek yağı, badem, ceviz ve fıstık türleri de E vitamininden zengin besin maddeleridir. Turuncu, kırmızı ve yeşil sebze ve meyvelerde bol miktarda bulunan beta karoten de bağışıklık sistemi hücrelerinin sayısında önemli derecede artış sağlar. Bu vitamini içeren besinleri tüketmekle bağışıklık sistemini güçlendirmiş oluruz.

A vitamini, havuç, ıspanak, kabak ve domateste vardır. A vitamininden zengin diğer besinler karaciğer, havuç, ıspanak, brokoli, marul, kayısı ve kavundur.

Ayrıca bağışıklık sistemini oluşturan hücrelerin organizmadaki hareketlerini sürdürebilmeleri için günde en azından 2-3 litre su veya maden suyu içilmesinde fayda vardır. Bununla birlikte omega 3 yağ asitleri adı verilen ve balıkta bolca bulunan yağ asitleri ve proteinli gıdalarda aldığımız arginin amino asidi, bağışıklık sistemimiz için önemli besin kaynaklarıdır.

Günlük beslenmemizde zerdeçal, zencefil, kırmızı pul biber, karabiber, kekik gibi baharatların yer alması mükemmel koruma kalkanı oluşturacaktır.

Soğan, sarımsak gibi yiyecekler güçlü antibiyotiklerdir ve yemeklerimizde bolca kullanmamız gerekir.

Unutmayalım ki beslenme tek başına bir yere kadar bizi koruyabilir. Temizliğimize ve beslenmemize bir bütün olarak dikkat ettiğimizde çok daha faydalı olacaktır.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave A Comment