Çocuklarda Kış Hastalıkları

[vc_row][vc_column][vc_column_text]

Çocuklarda Kış Hastalıkları

Kışın hastalığa yakalanma ihtimali çocuklarda dirence bağlı olarak daha çok görülebilir. Kış hastalıkları denilince akla ilk olarak kışın iklimsel, sosyal ve fiziksel değişikliklere bağlı olarak ortaya çıkan veya sıklığı artan hastalıklar gelir. Kış hastalıkların çoğunluğunu enfeksiyon; yani mikrobik hastalıklar oluşturur. Kış aylarında havanın soğuması, hava kirliliğinin artması, toplu ve sıkışık ortamlarda yaşanılması, özellikle çocukların maruz kaldığı soğuk algınlığının bulaşması sonucunda ortaya çıkar.[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row css=”.vc_custom_1611875319403{background-image: url(https://www.sincantip.com/wp-content/uploads/2017/10/sincan-çocuk-doktoru.png?id=6453) !important;}”][vc_column][vc_column_text]

Kış hastalıklarından en çok etkilenen çocuklardır. Kışın vücut direncini kıran faktörler şöyle sıralanabilir:

  • Sıcak havalara göre fiziksel stresin daha fazla görülmesi
  • Soğuğa bağlı olarak cildin kuruması
  • Burun ve ağız içini döşeyen mukoza dokularının kuruması
  • Koruyucu mekanizmaların iyi çalışamaması
  • Beslenmede daha ağır ve sağlıksız besinlere yönelme
  • Hareketsizliğin artması

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row][vc_row][vc_column][vc_column_text]

Kış hastalıkları nelerdir?

Çocuklarda görülen kış hastalıkları sıklıkla gripnezleorta kulak iltihabıbademcik enfeksiyonu ve sinüzit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarıdır. Kış hastalıklarının görüldüğü çocukların tedavisi erken dönemde yapılmadığı takdirde ciddi sorunlar oluşabilir. Çocuklarda enfeksiyonların erken dönemde tedavi edilmemesi ya da gelişigüzel alınan antibiyotiklerle atlatılmaya çalışılması, kalp kası ve böbrekleri etkileyen romatizmal ateş ya da orta kulak enfeksiyonu gibi hastalıklara neden olabilir.

Okulda hijyene dikkat
Kış mevsiminde çocuklarda soğuk algınlığı, boğaz enfeksiyonları, sinüzit ve larenjit gibi üst solunum yolu enfeksiyonlarının yanı sıra bronşit ve zatüree gibi alt solunum yolu enfeksiyonlarında da artış olur. Bu artışın en önemli sebepleri arasında ise okul hayatı ve havaların soğumaya başlaması yer alır. Özellikle okula yeni başlayan ana sınıfı ve birinci sınıf öğrencilerinin çeşitli virüs ve bakterilere karşı bağışıklıkları henüz tam gelişmemiş olur. Sınıf içinde el yıkama ile hijyenin az olması ve hasta çocuklarla direkt temas hastalığın bulaşmasına neden olur. Ayrıca soğuk havalarda kapalı mekanlarda geçirilen zamanın artması da kışın çocuklarda hastalıklara neden olan virüs, bakteri ile mikropları daha kolay bulaştırır. Çocukları kış hastalıklarından korunmak için;

  • Ellerini sık sık yıkamasını sağlayın.
  • Bağışıklık sistemini güçlendirmek için bebeğinizi emzirin.
  • Çocuğunuzun meyve ve sebze tüketimini artırın.
  • Haftada 1-2 defa balık yemesini sağlayın.
  • Abur cubur yeme alışkanlığından uzak tutun.
  • Çocuğunuzun yanında sigara içmeyin.
  • Bağışıklık sisteminin mikroplara karşı her zaman hazırlıklı olması için aşılarını eksiksiz yaptırın.
  • Kirli, kapalı ve soğuk ortamlarda uzun süre kalmamasına özen gösterin ve kapalı ortamları havalandırın.
  • Çocuğunuzun yaşadığı ortamın ısısını iyi ayarlayın ve havanın aşırı kuru olmamasına dikkat edin.
  • Çocuğunuzun kronik bir hastalığı varsa mutlaka kontrollerini yaptırın.

Çocuklarda kış hastalıkları için bu tür önlemler alınmalı. Önlemlere rağmen kışın çocuğunuz çok sık hastalanıyorsa bir uzmana başvurun. Çocuklarda kış hastalıklarından korunmak için salgınlara karşı da dikkatli olmak gerekir.[/vc_column_text][vc_single_image image=”6527″ img_size=”full” alignment=”center”][vc_column_text]

Çocuklarda Kış Hastalıkları

Soğuk algınlığı ve nezle

Hastalanan çocukta aksırık, öksürük, burun akıntısı veya tıkanıklığı, boğazda kaşıntı ve ateş gibi belirtiler görülür. Yakınmalar yaklaşık 1 haftada geçer, öksürük ise diğer belirtiler kaybolduktan sonra 1 hafta daha sürebilir. Viral bir enfeksiyon olduğundan, antibiyotik tedavisi gerekmez. Tedavide çocuğun dinlenmesi ve bol sıvı alması gerekir.

Bronşiolit

Hastalık, üst solunum yolu enfeksiyonu şeklinde başlar. Hastalanan çocukta hafif bir öksürük, burun akıntısı, aksırık, iştahsızlık ve ateş gibi belirtiler olur. Bronşiolit çok bulaşıcı bir hastalıktır. Özel bir tedavisi bulunmaz. Tedavide bol sıvı alımı, buruna serum fizyolojik damlatılması, ortamın nemlendirilmesi önemli rol oynar. Solunum sıkıntısı ve emme güçlüğü olan bebeklerin hastaneye yatırılmaları gerekebilir.

Bronşit

Özellikle soğuk algınlığının sonrasında hastalanan büyük çocuklarda yoğun balgam, hırıltılı ve sık solunum, öksürük nöbetleri belirtiler arasında yer alır. Tanı, çocuğun klinik tablosuna ve röntgen görüntülerine göre konulur. Hastalığın tedavisinde antibiyotik kullanmaya gerek yoktur ama enfeksiyona bakteri eklenirse antibiyotik kullanmak gerekir. Ayrıca balgam yumuşatıcı ilaçlar verilebilir.

Pnömoni (Zatürre)

Hastalanan çocukta ateş, titreme, üşüme, terleme, öksürük, balgam, göğüs / sırt ağrısı, hızlı nefes alıp verme, göğüste hırıltı, nefes alıp verirken göğüs duvarında içe çekilmeler, kusma, baş ağrısı, kas ağrısı, halsizlik, iştahsızlık, bebekte emmeyi reddetme gibi belirtiler görülür. Bakterilerin yol açtığı zatürre tiplerinde tedavi antibiyotikle yapılır. Ayrıca bol sıvı alımını sağlamak iyileşmeye, balgamın atılmasına yardımcı olur. Önlemek için; bebekleri ilk altı ay anne sütü ile beslemek, çocukların el ve yüzlerinin sabunla yıkamak, evlerin düzenli olarak havalandırılarak tozdan arındırılmasını sağlamak ve çocukları dengeli besleyerek çinko mineraline olan ihtiyacını gidermek gerekir. Ayrıca bu hastalığı engellemek için Konjuge pnömokok aşısı uygulanır.

Orta kulak iltihabı

Orta kulak iltihabı geçiren çocukta, gece yatınca artan veya aniden uykudan uyandıran bir ağrı, ateş, kusma ve bulantı görülebilir. Daha küçük çocuklarda ise, huzursuzluk, ağlama, uyuyamama kulak ağrısına işaret edebilir. Bebekler kulak iltihabı olduğunda ise, kulaklarını ellemez veya elletmek istemez. Bazen kulaktan kanlı veya iltihaplı akıntı görülebilir. Hastalığın tedavisinde ağrı kesici çocuğu rahatlatır ve antibiyotik tedavisi uygulanır.

Akut faranjit-tonsilit

Franjit geçiren çocukta öksürük, burun akıntısı, ateş, iştahsızlık ve halsizlik görülür. Boyundaki lenf bezleri şişer, bademcikler irileşir ve üzerinde beyaz-sarı iltihap odakları belirir. Zamanında ve doğru tedavi edilmezse bademciğe bağlı orta kulak iltihabına, streptekoklara (bulaşıcı ve daha çok bademcikte bulunan mikrop türü) bağlı bir enfeksiyon ise kalp romatizmasına yol açabilir. Tedavide antibiyotik kullanılması gerekir.

Krup

Hastalanan çocuklarda önce üst solunum yolu enfeksiyonu belirtileri görülür. Giderek ses kısıklığı, hırıltılı öksürük, solunum sıkıntısı ve ateş gibi belirtiler eklenir. Bu belirtiler geceleri ağlamakla artar. 3-5 yaş arası çocuklarda daha sık görülür. https://www.saglik.gov.tr/

Öksürük nöbeti sırasında şunların yapılması önerilir: Ağlayıp heyecanlanınca solunum sıkıntısı artacağı için, öncelikle sakin olunmalı ve çocuğun da sakinleşmesine yardımcı olunmalı, bol sıvı alımı sağlanmalı, dik pozisyonda oturtulmalı, nemli hava ve buhar verilmelidir. Eğer evde buhar makinası yok ise banyoda sıcak suyu açıp kapıyı kapatarak oluşan buharlı ortamda çocuğun 5-10 dakika kalması sağlanabilir.

Çocuk Sağılığı ve Hastalıkları ile ilgili diğer kaynaklar

[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]

Leave A Comment

X