Apandisit

Apendix veya daha bilinen sekliyle apandis doğustan varolan, kalin barsagin baslangiç kismindan kaynaklanan 5-6 cm boyunda ve 2-3 mm çapinda kör bir barsak parçasidir. Görevi tam olarak bilinmemekte ama hayatin ilk yillarinda barsaklarin defans mekanizmasini düzenledigi kabul edilmektedir. Bu organin iltihaplanmasi ise hemen herkes tarafindan bilinen apandisit hastaligina sebep olmaktadir.

Apandisit genellikle 3 yasindan sonra görülmeye baslar. Tüm yas guruplarinda rastlanmasina ragmen, 35 yasindan sonra görülme sikligi azalmaktadir.

Hastaligin belirtileri; kisiden kisiye degismekle birlikte, karin agrisi, bulanti, kusma, istahsizlik, büyük tuvalet yapma istegi ve ates olarak siralanabilir. Agri genellikle müphem bir karin agrisi ve mide agrisi olarak baslayabilir, sirt, bel, kasik ve bacaga vurabilir ve sonuçta, agri, karin bölgesinin sag alt kadraninda toplanir. Hasta genellikle hareketler ve sarsilmalarla agrisinin arttigini ifade eder. Bu sikayetlerin hepsinin ayni zamanda veya tek bir hastada varolmasi sart degildir. Bu asamada hastanin tedavi edilmemesi durumunda iltihap ile dolmus apendix sonunda delinir ve iltihap karin boslugunun içine yayilir. Hasta bunu agrinin geçmesi ve genel durumunda rahatlama olarak algilar ancak yaklasik 6 saat sonra karin zarlarina yerlesen iltihaba bagli ates ve karin agrisi tekrar ortaya çikar ve artik bu asamadan sonra hayati tehlike gündeme gelir.

Akut apandisitin tedavisi her zaman cerrahidir ve erken dönemde küçük ameliyat kesileriyle problemi çözmek mümkün iken patlamis bir apandisitin tedavisi genellikle daha ciddi cerrahi girisimler ve genis çapli açilmalari gerektirir. Normal bir apandisit operasyonundan sonra hastanede kalis süresi genellikle bir gün iken patlamis apandisit operasyonlarindan sonra bu süre ortalama 3 ile 5 güne kadar çikabilmektedir.