[vc_row][vc_column][vc_column_text]Tiroid hastalıklarında metabolizma hızının değişimine bağlı olarak kilo artışı veya azalışı söz konusu olmaktadır, düzenli bir beslenme planıyla hem normal vücut ağırlığına ulaşılması hem de fazla yağ dokusunun oluşturabileceği zararlar ve düzensizliklerin azaltılması hedeflenir.
Hem hipotiroidi hem de hipertiroidi hastaları için ;
İyot tüketimine dikkat edilmesi gerekir (Hipotiroidi hastalarına tuz alırken “iyotlu” tuz tercih etmeleri önerilirken, hipertiroidi hastalarına “iyotsuz” tuz tercih etmeleri önerilmektedir. )
Selenyumdan ve E vitamininden zengin beslenmesi önerilmektedir (deniz ürünleri,tavuk ve hindi eti, yumurta, ayçiçek çekirdeği,baklagiller, yeşil yapraklı sebzeler, keten tohumu, badem, fındık)
Çinko içeren besinler tüketilmelidir (Deniz ürünleri, karaciğer, et, balık, peynir, süt, yumurta, kurubaklagiller ve chia badem)
Lif oranı yüksek besinler (yulaf, tam tahıllı ürünler, günde en az 2-3 porsiyon kabuklu şekilde meyve/sebze) tüketilmeli
**yetişkin bi birey günde en az 25 g lif almalıdır
-Günde en az 30-45 dakika spor yapılmalı. Çünkü stres hormonu kortizol, Tiroid işlevlerini olumsuz etkiler; egzersiz stres atma konusunda çok büyük bir yardımcıdır.
Tiroid hastaları guatrojenik besinleri tüketmemeli/dikkatli tüketmelidir
(Guatrojenik Besinler ; Tiroit hormon üretimini engelleyerek tiroit bezinin büyümesine neden olan yiyeceklerdir.
Beyaz lahana, kara lahana, karnabahar, brokoli, turp, brüksel lahanası, hardal, şalgam)
- Hipotiroidi de azalan metabolizma hızına bağlı olarak kilo alımı söz konusu olabilmektedir. Bu nedenle kilo vermek de amaçlanmalıdır.
- Doğru bir beslenme programıyla birlikte düzenli egzersiz yapmak tiroit bezinin salgısını dengeler. Ayrıca yavaşlayan metabolizma hızını artırmaya da yardımcı olur.
- Günlük protein ihtiyacının karşılanması azalan metabolizma hızının dengelenmesi ve tirit hormonlarının düzenli salınması için önemlidir.
- Diyette lif içeriği yüksek olan; sebze, meyve, kuru baklagiller gibi gıdalara yer vererek hipotiroidide sık görülen kabızlık riski de önlenebilir. Meyve tüketiminde özellikle posası yüksek, glisemik indeksi düşük meyveler tercih edilmeli, günde 2-3 porsiyon taze meyve, 2-3 porsiyon sebze tüketmelidir.
- Ödem problemi yaşamamak ve sağlıklı bir şekilde kilo verebilmek için su tüketimi ihmal edilmemelidir, günde en az 8-10 bardak su tüketilmelidir.
- Beyaz undan yapılmış glisemik indeksi yüksek besinler yerine tam buğday veya çavdar gibi unlardan yapılmış posa ve B vitamini açısından yüksek besinler tercih edilmelidir. Yine posa ve bitkisel proteinden zengin kurubaklagiller haftada 2 kere mutlaka tüketilmelidir.
- Kafein, alkol, sigara ve şeker tüketimi özellikle sınırlandırılmalıdır. Bunlar hastalığın seyrini olumsuz yönde etkileyen faktörlerdir.
- Hipertiroidi Beslenme ve Yaşam Tarzı Önerileri
Hipertiroidi hastalarında hızlı çalışan metabolizma sonucunda, kilo kaybı yaşanabilmektedir. Bu nedenle, kiloyu normal kilo aralığında tutmaya çalışmak ve günlük alınması gereken kaloriyi almaya özen göstermek gerekmektedir. - Kahve, çay, soda ve çikolata gibi kafein içeren yiyecekler ve içecekler; anksiyete, sinirlilik ve hızlı kalp atışı gibi hipertiroidizm semptomlarını şiddetlendirebilir. Bu nedenle, kafein alımını sınırlamak yararlı olacaktır.
Uzm.Dyt. Ayşe Nur Ulucan
[/vc_column_text][/vc_column][/vc_row]